Samen Veilig..... stap voor stap


Competentievergroting | Jeugdhulp in tehuizen en dagcentra - Slot en Spanjaard 4e druk 2016

'Competentievergroting. Jeugdhulp in tehuizen en dagcentra' staat uitgebreid stil bij de vraag hoe competentievergroting in de praktijk van de residentiële hulpverlening gerealiseerd kan worden. De technieken en hulpmiddelen worden op praktische en concrete wijze en aan de hand van veel voorbeelden beschreven. De methodische aspecten in dit boek grijpen terug op de ontwikkelingspsychologie en de leertheorieën. Het aantal theoretische uiteenzettingen is beperkt omdat het vooral een praktijkboek is.'Competentievergroting. Jeugdhulp in tehuizen en dagcentra' sluit aan bij de jeugdwet en de wet kinderbeschermingsmaatregelen die in 2015 van kracht zijn gegaan. De krachten en doelen van jeugdigen, ouders en netwerk vormen nog sterker de rode draad voor de hulp. Daarnaast is er in de nieuwe druk extra aandacht voor veiligheid van jeugdigen in tehuizen. 'Competentievergroting. Jeugdhulp in tehuizen en dagcentra' is bestemd voor professionele hulpverleners in de jeugdhulp en hun begeleiders, voor methodiekontwikkelaars en voor studenten.


Ik wil mijn kind niet kwijt - Insoo Kim Berg 1e druk USA 1994, 1e druk Nederland 2000

Samenwerken met ouders onder dwang van de kinderbescherming. Praktische richtlijn voor de hulpverlening. Werken met ouders van kinderen die met de kinderbescherming te maken hebben, betekent werken in een spanningsveld dat wordt opgewekt door de zorg voor het bedreigde kind, het respect voor de band tussen ouders en kinderen, de angst voor de vaak heftige reacties die gedwongen bemoeienis met de ouder-kindrelatie oproept, en ten slotte door de eigen verantwoordelijkheid als hulpverlener en als mens. Het gevoel ligt op de loer dat je het nooit goed zult doen: wanneer kinderen worden weggehaald bij ouders die niet goed voor hen zorgen, blijft de bezorgdheid bestaan dat die kinderen zich niet optimaal verder ontwikkelen omdat ze zich zorgen maken om hun ouders; anderzijds, wanneer er niets voor de kinderen en/of de ouders wordt gedaan, blijven ze beiden steken in een uitzichtloze situatie. Daarbij komt dat de ouders hun handen doorgaans al vol hebben aan het 'gevecht' met de kinderbescherming en niet voor hulpverlening openstaan. Behalve dat gevoel altijd te falen loopt de hulpverlener het gevaar een overlevingsstrategie te ontwikkelen waarin zijn gevoel afstompt en hij zijn macht gaat gebruiken, op dezelfde manier waarop macht wordt gebruikt in veel van de gezinnen waarmee de kinderbescherming te maken heeft. Insoo Kim Berg beschrijft een zeer praktische methodiek, die is toegesneden op het dagelijkse werkveld van de kinderbescherming. De principes die aan de orde komen, sluiten nauw aan bij de vraag van de ouders, gaan ervan uit dat niet de hulpverlening, maar de ouders zélf de oplossing in huis hebben, en inspireren en motiveren de hulpverlener.


De kracht van oplossingen. Peter de Jong & Insoo Kim Berg derde herziene druk 2015

De kracht van oplossingen kan met recht een klassieker worden genoemd. Sinds de verschijning van de Engelstalige versie in 1998 heeft het boek zijn weg al naar vele mensen gevonden. De oplossingsgerichte gesprekstherapie laat een spannende en unieke benadering voor de gezondheidszorg zien. Deze gaat ervan uit dat cliënten competent zijn, en helpt hen de veranderingen die zij wensen te visualiseren. Vertrekpunt is altijd datgene dat cliënten doen en dat al blijkt te werken. De kracht van oplossingen introduceert deze nieuwe benadering en richt zich op de gesprekstechnieken die eraan ten grondslag liggen. Het boek biedt aan de hand van gespreksprotocollen een stap-voor-stap beschrijving hoe er, samen met de cliënt, aan een oplossing kan worden gewerkt. In deze herziene uitgave is een nieuw hoofdstuk toegevoegd dat specifiek betrekking heeft op hoe om te gaan met cliënten die niet vrijwillig komen, maar worden gestuurd door anderen, zoals onder meer het geval is bij kinderen en gedwongen hulpverlening. Het boek is uitermate geschikt voor de opleidingen tot psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, huisarts en fysiotherapeut.


Handboek oplossingsgericht werken met licht verstandelijk beperkte clienten. John Roeden & Fredrike Bannink

Oplossingsgericht werken heeft veel te bieden. Het geeft erkenning en waardering aan de cliënt, focust op oplossingen en niet op problemen, schept optimisme, hoop en een positief toekomstperspectief voor de cliënt. Het draagt bij aan een goede samenwerking tussen cliënt en professional en zorgt voor humor en luchtigheid tijdens de gesprekken. Onze positieve ervaringen met oplossingsgericht werken vormden de aanleiding om deze methodiek te introduceren in de sector verstandelijk gehandicaptenzorg en om dit boek te schrijven. Dit handboek is een uitnodiging aan iedereen die in de dagelijkse praktijk werkt met cliënten met een lichte verstandelijke beperking om oplossingsgericht aan de slag te gaan.


Luister je wel naar mij? Martine F. Delfos

Literatuur over gespreksvoering met kinderen bestaat nauwelijks. Spreken met kinderen is echter voor bijna iedereen een dagelijkse bezigheid en voor professionals een kernactiviteit. Desondanks is er tijdens opleidingen nauwelijks aandacht voor. Het voeren van open gesprekken met kinderen staat in dit boek centraal. Daarnaast wordt aandacht besteed aan hulpverleningsgesprekken, verhoorsituaties en gesprekken in de schoolsituatie.In Luister je wel naar mij? beschrijft Martine Delfos hoe gesprekken met kinderen van vier tot en met twaalf jaar gevoerd kunnen worden. Hoe krijg ze je aan de praat over wat hen bezighoudt? Moet je praten en spelen tegelijk? Welke vraagtechnieken zijn op welke leeftijd geschikt? Hoe schat ik de mentale leeftijd van een kind in? Hoe zorg je dat het kind een optimale getuige is?


Ik heb ook wat te vertellen. Martine F. Delfos

Pubers zijn meesters in communicatie, meedogenloos afstraffend als je niet echt in contact met hen treedt. Echt communiceren met pubers is dynamisch en verrijkend, maar je moet wel de juiste houding aannemen en de juiste toon aanslaan.In haar boek Ik heb ook wat te vertellen! beschrijft Martine Delfos hoe je met pubers en adolescenten in gesprek kunt komen. De socratische wijze van communiceren zet de hersens van pubers op 'aan'. Dat is noodzakelijk omdat hun hersens vaak uitvallen alsof ze last hebben van een stroomstoring. Ouders moeten leren een stapje terug te doen in het contact met de puber. Ze zijn vrij plotseling niet meer de belangrijksten in het leven van hun kind. De ouder-kind relatie krijgt een geheel andere vorm, waarin iedereen opnieuw zijn of haar plaats moet vinden.Ik heb ook wat te vertellen! is een helder geschreven boek, dat met vele voorbeelden de wereld van de puber op indringende wijze ontsluit. Het geeft handvatten in communicatie met, en opvoeding van pubers en adolescenten. Ook is het een uitstekend hulpmiddel om hun leefwereld te leren begrijpen. De logische opbouw en de vele oefeningen maken het boek geschikt als leerboek in opleidingen voor mensen die met jongeren werken, van leerkracht of politieagent tot therapeut.Ik heb ook wat te vertellen! is deel 2 in een serie van twee boeken over communicatie: Communiceren met kinderen en jeugdigen. Deel 1 gaat over communiceren met kinderen: Luister je wel naar míj? Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar.Dr. Martine F. Delfos is psycholoog/therapeut/wetenschapper en is onder andere gespecialiseerd in het werken met meervoudig getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Zij werkt onder andere binnen de jeugdhulpverlening en verzorgt nascholing aan psychologen, orthopedagogen, artsen, maatschappelijk werkers en groepsleiders.

Onze trainingen zijn geaccrediteerd bij: